logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

O noua tehnica LASER de chirurgie a glaucomului

Termostimulare Transsclerala a corpului ciliar cu LASER MicroPulse

Singurul abord terapeutic demonstrat eficient in glaucom este scaderea presiunii intraoculare si asta se poate obtine fie prin reducerea producerii umorii apoase, fie prin imbunatatirea evacuarii lichidului.

Medicamentele, sub forma de picaturi, sunt de cele mai multe ori prima optiune in tratarea glaucomului. Daca tratamentul medical nu mai este suficient sau pacientul nu il mai suporta se trece la tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical clasic se bazeaza pe facilitarea scurgerii umorii apoase din ochi, dar de cele mai multe ori este grevat de riscul unor complicatii precum hipotonia oculara cronica, decolari de coroida, hemoragii coroidiene, etc care pot duce la pierderea ireversibila a vederii. Din acest motiv, atat pacientii cat si chirurgii sunt destul de rezervati in a recurge la interventiile chirurgicale clasice.

O tehnica folosita de multa vreme este ciclofotocoagularea laser, transclerala, cu laserul de 810 nm. Tehnica folosita classic se baza pe distrugerea partiala a corpului ciliar, astfel incat acesta sa produca mai putina umoare apoasa. Datorita riscului de a distruge prea mult din procesele ciliare si dificultatii de a titra tratametul, acest tip de tratament a fost recomandat doar in cazurile extreme, fara potential de vedere utila si in care toate celelalte metode de tratament esuasera.

Varianta moderna, recenta a fotocoagularii transclerale este termostimularea transclerala micropulsata care livreaza repetitiv, cu o energie scazuta, unde laser, “micropulsuri”, care elimina riscurile distructiei tisulare.

Numita Termostimulare Transsclerala MicroPulsata folosind laserul pentru glaucom Cyclo G6 si proba/sonda MP3, este o procedura rapida, non-invaziva, sigura si repetitiva.

Bazandu-se pe tehnologia patentata Micropulse™, Cyclo G6 efectueaza o Termo-Stimulare transsclerala a Pars Plana corpului ciliar, in urma careia se obtine o scadere procentuala in medie de 35-60%, a tensiunii intraoculare. Dupa prima sedinta de tratament, 70-75% din pacienti ajung in zona de presiune dorita, de sub 20 mmHg, avand scaderi stabile in timp ale tensiunii. Comparativ cu celelalte variante de tratament a glaucomului, fiind vorba de o tehnologie si o tehnica non-invaziva, non-distructiva, ceilalti 20-25 % vor avea nevoie de una sau doua retratari pentru a ajunge in intervalul de presiune dorit, fara a distruge tesutul sau a afecta in vreun fel ochiul pacientului. Avantajul acestei tehnici chirurgicale consta in faptul ca este non-invaziva, non-distructiva, astfel incat tratamentul se poate repeta.

Aceste scaderi de tensiune sunt posibile datorita celor 3 mecanisme de actiune ale laserului:

  1. Tratamentul are un efect asemanator agonistilor prostaglandinici (Latanoprost, Bimatoprost et), eliberand spatiile extracelulare ale fasciculelor musculare ale corpului ciliar, blocate, ceea ce permite facilitarea scurgerii umorii apoase pe calea uveala
  2. Are un usor efect de inhibare a producerii umorii apoase.
  3. Prin actiunea asupra muschilor ciliari, tratamentul determina tractiune pe trabecul, cu deschiderea canalului Schlemm, ceea ce faciliteaza scurgerea umorii apoase din ochi.

https://www.youtube.com/watch?v=AxjliwhaCT8 – Acest video ofera dovada ca tehnologia Micropulse, la parametri prestabiliti (2000mW, 31.3% duty cycle) nu altereaza tesutul. Odata cu ridicarea puterii, se observa o albire a tesutului, practic, se altereaza tesutul tratat.

Informatiile atasate se completeaza cu cele puse la dispozitie de producator pe site-ul official www.iridex.com

Aceasta tehnica este non-ivaziva nefiind necesare nicio incizie si nici un implant. Poate fi efectuata in cabinet sau in sala de operatie, decizia fiind cea a medicului curant. Procedura nu produce nici o dauna tesutului, astfel ca medicul poate repeta de cate ori este necesar pentru managementul glaucomului.

La ce sa ne asteptam ?

Inainte de inceperea procedurii, pacientului i se administreaza anestezie locala pentru a avea un grad sporit de confort in timpul interventiei. Tehnica consta in baleierea usora cu proba/sonda MP3 a zonei perilimbice (deasupra si dedesubtul irisului). In acest timp aparatul livreaza energia laser sub forma unor rafale extrem de rapide de impulsuri. Faptul ca energia este eliberata in impulsuri discontinue, permite tesutului corpului ciliar sa se raceasca astfel incat exista doar o termostimulare si nu o coagulare ca in cazul ciclofotocoagularii clasice.

Dupa ce au fost supusi interventiei, pacientii pot fi nevoiti sa poarte un pansament peste ochi pe tot restul zilei. Majoritatea pacientilor nu au avut parte de dureri dupa terapie. Orice mic discomfort sau zona rosie a ochiului dispare in cateva zile dupa interventie. Prescrierea medicamentelor antiinflamatorii pe termen scurt este recomandata pentru a evita inflamarea ochiului.

In general, tensiunea intraoculara scade in cateva saptamani dupa procedura. In timp, se va observa si nevoia de scadere a medicatiei*. Totusi, este foarte important pentru pacientii diagnosticati cu glaucom sa vina in continuare controalele periodice la oftalmolog pentru a monitoriza si trata aceasta boala.

Ciclofotocoagularea laser micropulsata afecteaza posibilitatea de a efectua alte tratamente antiglaucomatoase?

Nu, deoarece nu produce modificari organice ale tesuturilor, toate metodele de tratament antiglaucomatos pot fi folosite, in caz ca este nevoie.

 

Nota Bene: A NU se confunda aceasta noua modalitate de tratament care consta intr-o Termostimulare Transs​​clerala Micropulsata (non-distructiva), cu vechea modalitate de tratament, Ciclofotocoagularea Transclerala (distructiva).

* Rezultate specifice. Rezultatele actuale pot varia. NU incetati medicatia prescrisa pentru glaucom decat in cazul in care medicul oftalmolog specifica acest lucru in mod expres.