OCT (Tomografie in coerenta optica)
- Ce este OCT?
- Care sunt avantajele OCT?
- OCT in afectiuni maculare
- OCT in glaucom
Ce este OCT?
OCT este o tehnică de înaltă rezoluţie, capabilă să obţină o scanare obiectivă, cantitativă a papilei nervului optic, maculei (zona cea mai importantă a retinei, resposabilă de vederea centrală) şi regiunii din jurul papilei, folosind principiul interferometriei în coerenţă joasă.
Principiul OCT este analog echografiei, diferenţa fiind că foloseşte lumina în locul ultrasunetelor.
Care sunt avantajele OCT?
- Imagini ‘live’ la o rezoluţie foarte bună (sub 10μ);
- Imagini instantanee, directe ale morfologiei ţesutului;
- Pacientul nu necesită pregatiri speciale, doar eventual dilatarea pupilei;
- Nu se folosesc radiaţii ionizante ca în cazul altor tehnici imagistice;
- Aparatul nu este niciodată în contact cu ochiul pacientului.
OCT în afecţiuni maculare
OCT este util în diagnosticarea şi urmărirea în timp a bolilor maculare:
- Degenerescenţa maculară legată de vârstă
Degenerescenţa maculară legată de vârstă este cauza principală de pierdere severă a vederii centrale la pacienţii în vârstă de peste 50 de ani.
Exista doua forme ale bolii: exudativă (umeda) – cu evoluţie rapidă şi pierdere severă a vederii – şi forma atrofică (uscată) – cu evoluţie lentă, în ani de zile.
Forma umedă beneficiază de tratament (injecţii intravitreene cu Avastin), care este cu atât mai eficient cu cât este făcut mai precoce în cursul bolii.
OCT-ul permite diferenţierea acestor două tipuri de boală şi dă posibilitatea intervenţiei rapide cu tratament pentru stoparea evoluţiei afecţiunii şi în unele cazuri recuperarea parţială a vederii pierdute.
- Edemul macular de diverse etiologii (diabet zaharat, tromboză de venă sau de ram venos retinian etc.)
Edemul macular clinic semnificativ poate să apară la pacienţii cu diabet zaharat indiferent de stadiul retinopatiei diabetice.
Este foarte important să fie diagnosticat şi tratat la timp pentru ca în felul acesta pacientul beneficiază de recuperarea vederii – care altfel poate fi iremediabil afectată.
OCT permite diagnosticarea edemului macular, dar şi cuantificarea acestuia – permiţând astfel urmarirea evoluţiei afecţiunii sub tratament (fotocoagulare laser, avastin, triamcinolon).