logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Interventii LASER

Clinica oftalmologica OPHTAMAX > Interventii LASER

Interventiile LASER sunt folosite in tratamentul afectiunilor retiniene, tratamentul glaucomului, tratamentul coriotinitei seroase centrale (CRSC), dar si in cazul capsulotomiilor si iridotomiilor. OphtaMax dispune de 2 tipuri de LASER, YAG si Micropulse, de ultima generatie purtand garantia calitatii Carl Zeiss respectiv Lightmed.

 

Laserul YAG

Laserul YAG este utilizat in principal pentru capsulotomie si iridotomie.

Capsulotomia se practica in cataracta secundara. Aceasta reprezinta o opacifiere a capsulei posterioare a sacului cristalinian in care s-a implantat cristalinul artificial dupa operatia de cataracta. Cataracta secundara se manifesta prin scaderea progresiva a acuitatii vizuale a ochiului operat de cataracta. Capsulotomia consta in eliminarea acestor opacitati, ochiul recuperand acuitatea vizuala. Este o interventie neinvaziva, cu riscuri minime.

Iridotomia reprezinta una din cele mai importante interventii profilactice sau curative in glaucomul cu unghi ingust. Unii pacienti prezinta o anatomie particulara a unghiului dintre cornee si iris. Atunci cand acest unghi este ingust exista riscul ca umoarea apoasa acumulata in spatele irisului sa impinga irisul in contact cu cornea periferica si sa blocheze calea principal de evacuare a umorii apoase din ochi. Se produce o crestere importanta a tensiunii oculare care poate leza nervul optic. Prin practicarea unui mic orificiu in periferia irisului acest mecanism patologic este evitat si daca este practicata la timp poate elimina acest tip de glaucom.

 

Laserul micropulse LIGHTLas 577

Clinica OphtaMax a detine un laser cu lungimea de unda de 577 nm care poate lucra atat in modul continuu ( conventional) cat si in mod micropulse. Acest laser are 2 avantaje: prin lungime de unda de 577 nm asigura cele mai sigure tratamente ale regiunii maculare (zona de retina responsabila de vederea fina, discriminativa) si are posibilitatea de a lucra in modul micropulse. Modul micropulse reprezinta cea mai moderna tehnica de utilizare a unui laser in oftalmologie.

De cate ori se foloseste un laser in mod continuu, se obtin arsuri pe retina. S-a demonstrat ca efectul terapeutic nu este dat de aceste arsuri pe retina ci de eliberarea de mediatori chimici din zona de vecinatate a arsurii retiniene acolo unde elementele retinei nu sunt distruse ci doar activate . Plecand de la acest concept a aparut ideea de laser subthreshold, adica sub nivelul de intensitate care produce o arsura definitiva. Cel mai nou mod de a obtine o aplicare subthreshold este modul micropulse. In acest mod raza laser nu este aplicata continuu ci intr-o succesiune de pulsuri extrem de rapide, practic raza laser este aplicata ca o rafala de impulsuri . In acest mod nu mai apar arsuri retiniene deoarece in intervalul cat laserul este oprit intre pulsuri, retina are timp sa se raceasca. Apare astfel doar o activare a epiteliului pigmentar retinian si nu o coagulare termica a retinei. In acest fel, pe retina nu raman niciun fel de urme dar se obtine efectul terapeutic.

Dezavantajele utilizarii terapiei laser in mod continuu (traditional) sunt:

– aparitia de arsuri retiniene definitive
– aceste arsuri duc la pierderi ale sensibilitatii de contrast astfel ca, uneori, desi pacientul poate vedea pana la ultimul rand la optotip este extrem de nemultumit de vederea sa
– arsurile retiniene se extind in timp astfel ca un impuls initial plasat correct poate ajunge in zone nedorite
– arsurile pot reprezenta punctul de aparitie a unei neovascularizatii coroidiene, extrem de greu de tratat si cu riscuri foarte mari pentru vederea pacientului

Utilizand terapia laser in mod micropulse se evita aparitia arsurilor pe retina si deci toate dezavantajele de mai sus. In plus, absenta oricarei urme pe retina permite repetarea tratamentului laser atunci cand este necesar.

Cum este urmarita eficienta tratamentului daca nu exista urme pe retina? Efectul tratamentului este monitorizat prin urmarirea acuitatii vizuale si prin OCT.

 

Laserul micropulse in tratamentul afectiunilor retiniene

Tratamentul laser al afectiunilor vasculare ale retinei (retinopatie diabetica, ocluzii venoase sau arteriale retiniene, corioretinita seroasa centrala, etc) ramane una din cele mai importante modalitati de tratament. In toate aceste boli, utilizarea laserului micropulse aduce pe langa beneficiile clasice ale terapiei laser avantajul sigurantei prin absenta arsurilor retiniene si deci a eventualelor scotoame vizuale.

 

Laserul micropulse in tratamentul glaucomului

Exista foarte multe tehnici ce utilizeaza laserul in tratamentul glaucomului:
– Glaucomul primitiv cu unghi deschis: prin utilizarea laserului 577 nm in mod micropulse se poate practica laser trabeculoplastia care are ca efect favorizarea scurgerii umorii apoase la nivelul trabeculului si scaderea astfel a tensiunii oculare. Rezultatele sunt similare  trabeculoplastiei laser argon  si se pot practica tratamente repetate la fel ca in cazul laserului SLT.
– Glaucomul prin inchiderea unghiului, laserul de 577 nm poate fi folosit in mod continuu pentru practicarea iridotomiilor periferice sau a iridoplastiei.

Laserul micropulse in CRSC – Corioretinita seroasa centrala

Corioretinita seroasa centrala (CRSC) este o afectiune retiniana relativ frecventa, ce apare la persoane tinere (intre 20-50 ani), preponderant la barbati si se asociaza frecvent cu un temperament de tip A (persoane mai agitate, perfectioniste) si cu un stil de viata stresant. Uneori poate fi declansata de un tratament general cu corticosteroizi sau in afectiuni ce asociaza hipercorticism endogen (nivel crescut de steroizi din cauze interne). Alti factori de risc sunt sarcina si infectia cu Helicobacter Pylori

 

Simptomatologie si evolutie

Se manifesta prin scaderea brusca a acuitatii vizuale la unul dintre ochi, cu incetosarea sau deformarea imaginii in zona centrala.

Cauza scaderii vederii este acumularea de fluid sub retina, chiar in centrul maculei (zona din retina care ofera acuitatea vizuala cea mai fina). Acest fluid deformeaza straturile retinei, inclusiv stratul celulelor fotoreceptoare si ca urmare apar modificarile de vedere

Afectiunea este de obicei autolimitanta si in 50 % din cazuri recurenta in urmatorul an. Evolutia cea mai frecventa este cu resorbtia spontana a fluidului subretinian (fara nici un fel de tratament) in 3 luni, dupa care vederea poate sa revina la normal sau pot ramane mici modificari ale vederii centrale.

In cazul in care fluidul subretinian persista peste 6 luni, boala devine cronica si cu cat durata ei este mai lunga, cu atat recuperarea vederii este mai limitata , chiar si in cazul in care se reuseste prin tratament rezorbtia fluidului.

 

Diagnosticul CRSC

Diagnosticarea bolii se face prin examinarea fundului de ochi si tomografie retiniana in coerenta optica (OCT). Se pune astfel in evidenta prezenta fluidului subretinian , iar OCT permite aprecierea cantitatii de fluid si a intinderii zonei afectate, dar este o investigatie foarte utila si pentru diagnosticul diferential cu alte afectiuni retiniene.

FIG 1 : Aspect OCT la pacient cu CRSC

FIG 2: Aspect OCT acelasi pacient din FIG1 dupa rezorbtia fluidului subretinian (aspect normal am maculei)

Tratamentul CRSC

  1. Observarea: in cazul primului episod, in care simptomele sunt recente nu se recomanda nici un tratament deoarece cele mai multe cazuri se rezolva spontan in 2-3 luni (se reevalueaza pacientul prin examinarea oftalmologica si OCT)
  2. Tratamentul medicamentos
  • Terapia anti-corticosteroida: Eplerenona, Spironolactona (antagonist de mineralo-corticoid). Se efectueaza numai la indicatia medicului deoarece aceste medicamente cresc nivelul potasemiei, de aceea este necesara evaluarea functiei renale si a nivelului potasemiei. Hiperpotasemia poate determina oboseara, slabiciune musculara, palpitatii, aritmie
  • Tratamenul infectiei cu Helicobacter Pilori in cazul in care aceasta este prezenta
  • Terapia anti-adrenergica (tip metoprolol) si-a dovedit eficacitatea
  • Injectiile intravitreene cu anti-VEGF (Avastin) nu si-au dovedit eficienta decat in cazul pacientilor la care fluidul subretinian era asociat cu neovascularizarie coroidiana
  1. Tratamentul laser Argon: se adreseaza numai pacientilor la care in urma efectuarii angioflourografiei (AFG) se constata ca “punctul de fuga” nu este aproape de centrul maculei, deoarece tratamentul laser Argon realizeaza o arsura la nivelul retinei determinand astfel “inchiderea” acestul punct de fuga prin care fluidul ajunge subretinian din zona coriocapilara (aflata sub epitelul pigmentar retinian). In locul in care se aplica laserul Argon ramane o mica cicatrice retiniana, iar in cazul in care aceasta este aproape de centrul maculei pacientul percepe un mic scotom central (o pata mica neagra/cenusie in campul vizual)
  2. Terapia fotodinamica cu verteporfina: consta in aplicarea unui tratament de fotosensibilizare a retinei prin injectarea intravenoasa de verteporfina si expunerea ulterioara a retinei la un laser infrarosu. Aceasta terapie are ca posibile efecte secundare: ischemie coroidiana, atrofie sau ruptura de epiteliu pigmentar retinian, atrofie retiniana sau neovascularizatie retiniana
  3. Tratamentul laser micropulse (MPL): se foloseste un laser galben de 577 nm cu care se aplica impacte pe toata suprafata maculara afectata de decolarea retiniana. Avantajele acestui tip de laser sunt ca nu produce arsuri retiniene ca in cazul laserului Argon (deci nu exista riscul aparitiei scotoamelor chiar daca se aplica in centrul maculei) si de asemenea, in cazul in care este necesar tratamentul poate fi repetat. Spre deosebire de terapia fotodinamica cu verteporfina nu determina ischemie coroidiana, atrofie sau ruptura de epiteliu pigmentar retinian, atrofie retiniana sau neovascularizatie retiniana

Rezultatele tratamentului laser micropulse (MPL) in CRSC in Clinica OphtaMax:

Pana in prezent am avut rezultate foarte bune in urma acestui tratament la pacienti cu CRSC, atat in cazuri cu debut recent, cat si in cazuri cronice sau cu multiple recidive. In continuare vom prezenta cateva cazuri de pacienti cu CRSC tratati in Clinica OphtaMax prin terapia laser micropulse:

CAZ 1 : Pacient de sex masculin cu CRSC diagnosticat in urma cu 4 luni, fara imbunatatire a aspectului OCT si acuitatii vizuale in acest interval

FIG 3: OCT inainte de tratament MPL , AV=0.7 (Acuitate vizuala 70%)

Politica de confidentialitate!

Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului si imbunatatirea performantei platformei. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra. Pentru informatii suplimentare, setari si retragerea acceptului, va rugam sa accesati pagina Politica Cookies.